СТРАТЕГИИ ЗА СПЕСТЯВАНЕ НА ТВОИТЕ ПАРИ – Семейни финанси

„Парите не ме интересуват! Аз, Щурецът, съм артист. Защо да се занимавам с дреболии, когато има толкова нови песни за съчиняване и изпълнение, и толкова много публика за забавляване? При нужда мога да взема назаем това-онова от Мравката. Знам, че тя спестява, а и обича музиката.”

Както в нашата басня, отношението към парите и ресурсите приема различни форми. Според народната мъдрст, „Ако си богат, на всеки си сват„, но и само „с пари щастие не се купува”.

Така че, ако смяташ, че щастието идва само с пари, очевидно тяхната липсата няма да те радва. След като ги получиш, обаче, радостта също се оказва по-кратка, отколкото си очаквал. 
Всъщност, щастието представлява съвкупност от фактори: съществуването на цел и идеал и тяхното осъществяване, приятели, с които да общуваш, семейство, което те обича и разбира, и не на последно място, здраве и стабилност. Не трябва да очакваш твърде много от парите, но и не трябва да гледаш на тях като на премеждие.

В края на краищата, парите са средство, а не цел. Още повече че степента на благосъстояние е относителна: зависи с кого се сравняваш в обкръжението ти. Считаните за богати хора в Индия, вероятно биха се чувствали бедни в Монте Карло. Освен това, социологически изследвания, показват, че само възможността да харчиш много не води непременно до задоволство, а някои пъти по-скоро до депресия, тъй като избирането на подходящи покупки от множество възможности води до стрес. Но със сигурност ще бъдеш и малко по-доволен, когато с покупките си зарадваш твоите близки и приятели.

В следващите раздели ще ви предложим няколко съвета затова как да използвате разумно и ефективно финансовите си ресурси, за да избегнете грешки, свързани със спестяването и инвестициите. 

Добави коментар чрез Facebook