Съвет на експерта

  • Лятото вече се вижда на хоризонта, а с него и времето да се избира дестинация за почивка зад граница за хората, чиито доходи и/или спестявания позволяват такъв разход. Макар и приятен, този повод често ни докарва главоболия покрай хилядите оферти, които с всяка изминала година стават все по-трудни за сравняване. Цените на почивките са безспорно един от водещите фактори при избор и ако не си падате по тоталния ол-инклузив и барикадиране в хотела, то прегледа на силата на валутите е доста разумен подход за оценка на различните възможности.

  • Един от най-силните аргументи коментирани в публичното пространство у нас срещу влизането на България в Еврозоната, винаги е бил, че цените щели да скочат двойно. Противниците на въвеждането на общата валута у нас казват, че това се е случило в Гърция, Испания, Италия и къде ли още не. Причините защо това би станало рядко се обсъждат, като най-често се посочва обменния курс 2 лева : 1 евро и хипотетичното желание на търговците да се проявят като тарикати.

  • Цената на горивата се превърна в една от основните теми на предизборната кампания. Много от българите са традиционно чувствителни на тази тема, подозирайки, че има нещо „гнило“ в този пазар – картел, монопол, задруга, че даже и трансгранични конспирации. За съжаление, българските политици и бизнес засега не са успели да дадат обяснение как точно се формира цената на горивата. Отношението по темата се люшка от слепи обвинения към безлични оправдания без факти и аргументи

  •  Малко преди Нова година Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 0.25%. Макар и отдавна очакван ход, решението на американската централна банка веднага се отрази върху пазарите и световната финансова система. Като част от Европейския съюз и страна с валутен борд, България е много по-зависима от решенията на Европейската централна банка, но презокеанските промени също ще ни се отразят.

  • През последните седмици в България се създаде  поредната паника около подписването на ново търговско споразумение от страна на ЕС. Този път набедената за глобален злодей държава е Канада. Но какво точно е CETA и защо някои политици се опитват да ни плашат с него?

  • Една от неизменните предизборни теми в развитите икономики през последните години е свободната търговия. Общият знаменател почти навсякъде е, че все повече хора, предимно с ниски доходи и представители на средната класа, имат негативно отношение към нея и съответните споразумения. И тук идва логичният въпрос – откъде идва цялото това неодобрение?

  • През годините Холивуд изгради имиджа на финансовия специалист като играч на фондовите или валутните пазари, търгуващ акции или валути на няколко монитора едновременно. Същият човек си тръгва от работа с последен модел Порше, живее в триетажен палат в Хемптънс и през уикенда играе голф с групичка приятели, чието общо благосъстояние надхвърля българския брутен вътрешен продукт.

  • Наскоро чухме, че БНБ ще задължи българските търговски банки да предоставят „приемливи“ такси по своите услуги. Въпросните "приемливи" такси трябва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите за платежните услуги, изчислен за предходната календарна година. Те също така трябва да са по-ниски и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа. Всичко това е в изпълнение на европейска директива.

  • Политиките на централните банки през последните 7-8 години доведоха до рядко виждано намаляване на рентабилността на търговските и инвестиционните банки в Еврозоната, САЩ и други развити икономики. Като цяло, това е добре прието от гласоподавателите и политиците печелят точки за действията си. Но дали тези действия са полезни? Спорно е.

  • Всеки българин на над 25-30 години е привикнал, че щом се чуе за война или атентат в Близкия изток, то цените в бензиностанцията тръгват нагоре. Това се е превърнало в нещо дотолкова обичайно, че надали повечето хора реално се замислят защо се случваше това и защо, в интерес на истината, вече не се случва често.

Добави коментар чрез Facebook