СЪВЕТИ ЗА ТВОЯТА КАРИЕРА

Мравка: Моят модел за кариера е Пчелата…  дори мисля, че си приличаме малко.

Щурец: Моят модел пък е къртицата.

Мравка: Защо точно  къртицата?

Щурец: Чух, че попаднала на златна мина, докато си копаела...

Какво мотивира служителите? Знаеш ли какво е да си предприемач? Ако не отговориш веднага, не се безпокой. Ще представим какви са основните типове служители и колко трудно е за тях да преминат от страната на работодателите. 

Първо, да представим трите основни типа служители в зависимост от основната цел, която преследват на работното място: получаване на месечна заплата, кариерно развитие или следване на призвание. 

Какъв тип работа ще изберат нашите приятели, Щурецът и Мравката?

Тъй като е артист по природа, Щурецът изглежда е създаден да следва призванието си. За целта трябва да пожертваш голяма част от свободното си време и да работиш всеотдайно. Щурецът не е най-подходящият за тази организирана рамка, така че накрая може да се задоволи само със статута на упражняващ свободна професия. 

Мравката, от друга страна, е най-подходяща за кариера, която й позволява да трупа доходи от заплати, изкачвайки се в йерархията, за да укрепи позициите си. 

Ако си начинаещ предприемач, ще те посъветваме да изследваш условията за стартиране на бизнес в зависимост от моментното състояние на бизнес средата и икономическия цикъл. Добре е, когато бизнесът тръгва от само себе си, но има и моменти, когато слабото търсене и високите цени на кредитите поставят сериозни препятствия пред малкия бизнес.

Не на последно място ще поговорим и за психологическите бариери, които ти пречат да направиш първата крачка, както и за недостатъчната информация и песимистичните прогнози и за това как можеш да ги преодолееш.

Добави коментар чрез Facebook