Колко плащаш за “добро обслужване”?

Щурецът: Колко ли да дам на Мравката, за това, че ми пренесе инструментите до вкъщи, понеже бях много „изморен”? Хм, по добре да й изсвиря нещо... мисля, че така ще ми остане задължена…

 

По принцип сервитьорите, таксиметровите шофьори, фризьорките, камериерките и пиколата в хотелите се стараят да получат бакшиш. Ако той не е включен изрично в цената, то често потребителската култура не изключва подобно допълнително „парично внимание“. По принцип, сумите, които се оставят като бакшиш варират между 10 и 20% от стойността на услугата (по-големи за малки суми, по-малки за по-големи суми), въпреки че понякога се практикува закръглянето на сумата (главно при такситата).

На сайта Businessinsider.com ще намерите наръчник за бакшишите в зависимост от географската зона и културната среда. Ето най-полезната и забавна информация.

Европа. Франция: ако видите забележката “service compris” на фактурата, това означава, че не е необходимо да се дава бакшиш. Италия: 10% е достатъчно. Не трябва да се плаща допълнително на венецианските гондолиери. Испания: между 7 и 13%. Ако считате услугата за лоша, станете и си тръгнете без да оставяте нищо. Великобритания: бакшишите не са включени в касовата бележка, но са очаквани. От 10 до 15% е достатъчно. Не е необходимо да се оставя бакшиш в заведенията.

Азия. Япония: ако оставиш повече пари в ресторант, може да се приеме даже за обидно. Както и в Япония, в Китай консумацията без бакшиш е доста разпространена. В Индия е крайно вероятно да ви поискат бакшиш, даже и без видима причина. Бакшиш от 10 % в ресторант е приемливо. 250 рупии за лошо платените камериерки е достатъчно.

Двете Америки. Мексико: 10-15% в ресторант, 5 песос в бензиностанциите. Канада: 15-20% в ресторант. Бразилия: не е прието да се оставя бакшиш, таксата от 10% е включена в сметката в ресторанта. Аржентина: 10%. Имайте дребни под ръка, в ресторантите рядко се връща ресто. САЩ: около 15% в ресторант.

Близкия Изток. Обикновено се иска бакшиш, така че е добре да имате в наличност дребни суми. Египет: 10-15% трябва да се добавят към вече включената в бележката такса за обслужване от 10-15%. Доларите са за предпочитане пред местната валута. Израел: бакшишът е включен в бележката на ресторанта, но е добре да оставите няколко шекела в повече. Дубай: обикновено такса от 10% се включва в сметката на хотела, ресторанта или бара.


Калкулатор

Колко ще платите в бакшиши към стойността на услугите през следващите 25 години? Да предположим че ще пътувате с такси веднъж седмично, ще ходите на фризьор веднъж месечно, ще се храните в ресторант два пъти месечно, ще получавате пратка по куриер веднъж на три месеца. Приемайки за изчисление 10 лв. за такси, 20 лв. за фризьор, 5 лв. за сервитьор и 5 лв. за куриер, получаваме общо 22 500 лв. (в изчислението не взехме предвид отпуските - тогава всеки проявява повече щедрост от обичайното).

Каним те да използваш по-долния калкулатор и да поиграеш със своите преценкиДобави коментар чрез Facebook