Добре ли се чувстваш в своята кожа?

Щурецът: Моето щастие се състои от 3 неща: лято, китара, приятели.

Мравката: Така ли? Мисля, че забрави нещо: моите зрънца през зимата...

 

В проучванията за удовлетворението от живота Бангладеш, една от най-бедните страни на света, получава почти винаги най-добрите резултати. Това е доказателство, че не само парите носят щастие. Следователно трябва да говорим и за емоционална сигурност, а не само за финансова. Кои са съставките, които те карат да се чувстваш щастлив и добре в своята кожа?

Казахме по-горе, че богатството не е достатъчно. Но материалното благосъстояние е един от главните елементи в нашето уравнение. Важно обаче е и здравословното състояние: никой не би се радвал нито на социалния си статус (връзки, приятели), нито на материалния (пари в банката, собственост), ако не е в добро здравословно състояние. Като споменахме за социален статус, респективно степента на близост с околните, да побързаме да го добавим в списъка. Ние сме социални създания - ако не общуваме с другите, нещо ще ни липсва, независимо колко добре живеем. Накрая, но не на последно място в списъка за щастлив живот е чувството, че следваш правилния път в преследването на целта и че правиш нещата както трябва, съгласно твоята ценностна система.

Следователно чувството на удовлетвореност е сбор от здравословното състояние, социалните връзки, материалното благосъстояние и целта в живота (не непременно еднакво за 18 и 78-годишните).


С нашия калкулатор можеш сам да определиш доколко си удовлетворен от живота, изхождайки от четирите горепосочени фактора. Можеш обаче да даваш различни тежести на всеки от тях. Например, ако целта е много важна за теб, дай й по-голяма тежест, 40% например; ако здравословното ти състояние е много важно за теб, дай му тежест от 50% (ще разпределиш другата половина от 50% между останалите 3 фактора). После постави оценка от 1 до 10 на всеки от изброените елементи: цел (Ц/S), социални връзки (СВ/RS), материално благосъстояние (МБ/BM), общо здравословно състояние (ЗС/SG), в зависимост от дистанцията, която чувстваш в момента, от максимално възможното ниво за твоя случай.