Колко ти струват цигарите?

Щурецът: Колко ли бих спестил, ако откажа пушенето?

Мравката: Но ти не пушиш, Кри-кри!

Щурецът: Знам, но ми казаха, че имам само дим в главата...

 

През юни 2013 г. разходите за цигари са имали тежест от 6% в състава на потребителския индекс, въз основа на който се изчислява инфлацията. С други думи, даваме средно по 6% от доходите си за цигари. Но отбележи, че става дума за средна стойност за страната, а пушачите харчат много повече пари (средното е съставено от непушачи и от пушачи). Между пушачите също може да има разлики. Както палитрата на доходите на национално ниво е по-широка от тази на потребителските навици, когато става дума за пушене, следва че един потребител в града ще харчи по-малка част от доходите си за цигари, отколкото ще харчи един живеещ на село. Каква част?

Едно по-старо изследване на Националния статистически институт от 2012 г. показва, че 20% от жените и 40% от мъжете в България пушат ежедневно. Близо 55 % от тях пушат всеки ден поне по 20 цигари. Да приемем за изчислението един пакет на ден (20 цигари) и цена от 5 лв. за кутия. Така излиза, че на месец един пушач отделя по над 150 лева, което е повече от стойността на много от битовите услуги, които човек плаща месечно.


Следният калкулатор предлага една игра: Колко ще похарчиш за цигари през следващите 5 години?Добави коментар чрез Facebook